Fedezd fel önmagad naplóírással

Kérdezz, kérdezz és kérdezz! Értsd meg magad minél jobban és szabadulj meg a cikázó, gyötrő gondolatoktól!

Gimnazista koromban naplót vezettem, de csak egy nagyon rövid ideg. Akkoriban fogalmam sem volt arról, hogyan is kell naplót írni és hogy valójában micsoda kincset tartok a kezemben.

Önismeret

A naplóírás nem feltétlenül arról szól, hogy leülsz és leírod mik történtek veled aznap. Pontosabban, ha saját hasznodra szeretnéd fordítani a naplóírást, akkor a napi események leírása helyett egészen más megközelítésre van szükség. A naplód lehet a titkos kis szentélyed, ahova elvonulhatsz, hogy kibeszéld, kidühöngd vagy épp kisírd magad, ha épp arra van szükséged. A napló meghallgat és segít tisztábban látni az eseményeket, a szituációkat az életedben, valamint segít kiadni az elfojtott érzelmeket, így a végén megkönnyebbülve érzed majd magad. Igen, ez olyan, mintha kibeszélnéd magad egy barátnak, azzal a különbséggel, hogy a napló nem ítélkezik feletted még véletlenül sem.

Többször jártam úgy, hogy egyszerűen nem tudtam mitévő legyek az életemmel. Azt éreztem, hogy nem tudom hova és merre tovább, mivel foglalkozzak. Kétségbe voltam esve. Ilyenkor előkerült a naplóm és elkezdtem kérdéseket tenni fel magamnak az adott helyzetet illetően. Például megkérdeztem magamtól: mit szeretnék most? Mi lenne a legjobb, ami történhet? A kérdéseket pedig őszintén megválaszoltam. Leírtam mindent, ahogy jött, cenzúrázatlanul.

Kérdezz, kérdezz és kérdezz! Minél mélyebbre ásol a válaszokkal, annál jobban megérted majd magad, az érzéseidet és mindent, ami mögötte van. Eleinte az elméd mindenféle gondolatot fog kiadni magából, az összes bántalmát, félelmét, sérelmét. Ezeken túljutva találhatod meg a valódi igazságot, azokat a válaszokat, amik valódi énedtől származnak. Ez a cél. Figyeld meg, hogy mi történik, amikor ezt eléred!

A naplóírással megismerheted és megértheted magad. Ezért ilyen hasznos. Viszont nagyon fontos, hogy őszinte legyél magaddal! Mindent írj le, nyíltan és őszintén, ahogy érzed! Ez az egész érted van, a Te javadat szolgálja. Ha félsz, hogy valaki esetleg elolvassa, amit írsz, akkor írj papírra és a végén dobd ki, semmisítsd meg az irományod. Általában az a tapasztalatom, hogy miután leírtam, amit akartam már nem igazán olvasom vissza a bejegyzéseimet. Kivéve a speciális bejegyzéseket, mint a havi és heti célok (Mert erre is lehet használni a naplóírást.) és a nagyobb önismereti felfedezések.

Az egyes válaszaidra is kérdezz rá újra, hogy még jobban feltárd őket. A miért kérdések sokat segíthetnek, például: leírtad, hogy feszültnek érzed ma magad, kérdezd meg “miért érzek így?” majd a kapott választ vidd tovább, arra is kérdezz rá, ha lehet, hogy minél tisztább legyen a kép.

Érzelmeid feltárása

Kimondottan hasznos, ha naponta (akár egy nap többször is) megkérdezed magadtól, hogy hogy érzed most magad? Ez segít növelni a tudatosságot önmagaddal szemben. Jobban észre fogod venni, hogy mikor milyen érzések vannak benned és így könnyebben tudod ezeket kezelni. Azzal, hogy tudsz róluk máris tettél valamit azért, hogy vállald értük a felelősséget.

A felelősség vállalás azt jelenti, hogy nem hagyod, hogy az érzelmeid irányítsanak. Tehát, ha éppen dühös vagy, mert nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd, akkor észre fogod venni, hogy dühös vagy (vagy éppen kezdesz dühös lenni) és nem adsz neki teret. Megérted, hogy mi történik és mint külső szemlélő figyeled az eseményeket. Nem táplálod úgymond a dühöt, hanem érzékeled, hogy van. Így nem azonosulsz vele és nem fogsz dühből cselekedni.

Lehet azelőtt dühödben földhöz vágtad a telefonod vagy becsaptad magad mögött az ajtót. Tudod, hogy ez nem annyira jó megoldás, de akkor nem vetted észre a dühöd és csak tudattalanul cselekedtél. Amint ráeszmélsz az adott pillanatban, amikor az érzés előjön, hogy dühös vagy, eszedbe fog az is jutni, hogy akkor most megállj egy pillanatra. Lesz időd levegőt venni, észbe kapni, hogy itt egy új érzés. A tudatosságodat megőrizve, az érzelmet elfogadva máris könnyebben fogod tudni kezelni a helyzetet. Tudsz majd úgy reagálni a szituációban, hogy az mindenki számára jó legyen. Azaz nem hagyod, hogy az érzelmeid irányítsanak és hevesen reagálj. Inkább tudatosan, nyugodtan megbeszélve próbálod majd kezelni a szituációt. Ez azért jó, mert így kevesebb lesz benned a feszültség és nem teszel rá egy lapáttal az adott helyzetre. Nem generálsz több feszültséget se magadban, se másokban. Ez pedig az egészségednek sokat fog kedvezni. Valamint egyúttal tettél valami jót másokkal is.

Érzelmeid felismerését és tudatosítását gyakorolhatod azzal, hogy leírod a naplódba miként érzed magad. Amikor odafigyelsz önmagadra, megérzed az egyes érzéseket. Ezek a tested különböző pontjain fognak majd megjelenni. Figyeld meg! Később ezeket egyszerűbb lesz menet közben is beazonosítani, a szituáció adott pillanatában. A naplóba írással gyakorolhatod és felerősítheted érzéseid bármikori beazonosítását.

Reggeli és esti kérdések

Én reggel és este fel szoktam tenni olyan kérdéseket, amik segítenek a napom átlátásában. Segítenek megfogalmazni, hogy mi a lényeg, mi az ami nagyon fontos a számomra, hogy aznap teljesüljön. Este pedig megnézem teljesült-e, ha nem, akkor miért nem?

A haladásod követéséhez és hogy egyáltalán rá vedd magad, hogy haladj a céljaid felé hasznos lehet, ha megválaszolod a reggeli és estei kérdéseket.

Reggeli kérdés: “Mit tehetek ma?”.

Ezt a kérdést a saját feladatodnak megfelelően alakítsd át. Például én azt szoktam mostanában megkérdezni magamtól, hogy mit tehetek ma másokért? Vagy “mit adhatok ma a világnak”?

Esti kérdés: “Mit tettem ma?”

Az esti kérdéssel azt ellenőrizzük, hogy megtettük e a mára kitűzött célunkat? Természetesen ez arra vonatkozik első sorban, hogy elvégezted e a feladatod ma vagy sem? Ha nem, akkor tedd fel a kérdést, hogy “Mi kellett volna ahhoz, hogy elvégezd a feladatod?”. Ez utóbbi kérdés különösen hasznos, mert rávilágíthat a halogatásod okára. Egy kis odafigyeléssel, ellenőrzéssel, utána járással sok mindenre rájöhetsz, ami segít, hogy ne egy helyben állj, hanem szépen, nyugodtan haladj előre.. Ezek a kérdések éppen ezért rendkívül fontosak és hasznosak!

Kérdések, amik segíthetnek Neked

Összegyűjtöttem néhány kérdést, amik megválaszolása segíthet Neked az életedben, ha épp elakadtál vagy épp szeretnél jobban haladni előre.

  • Hogy érzem most magam? (Ezt érdemes akár naponta többször is feltenni.)
  • Mit szeretnék most? (Legyél őszinte a válasszal és áss a mélyére a válaszaidnak! A “hagyjon mindenki békén” és “sok pénzt” válaszokat fejtsd ki! Miért szeretnél sok pénzt és az hogyan befolyásolná az életedet?)
  • Mi lenne a legjobb, ami történhet?
  • Mit tehetek ma? Mit tehetek ma másokért? (Reggeli kérdés)
  • Miért keltem fel ma reggel?
  • Mit vársz izgatottan a mai nap?
  • Mit tettem ma? (Esti kérdés) Ha nem dolgoztál a feladatodon, akkor mi kellett volna, hogy dolgozz rajta?
  • Mit tanultam ma?
  • Mikor éreztem ma boldogságot, elégedettséget?
  • Mit tehetek azért, hogy a holnap még jobb legyen, mint a ma?

A naplóírás lényegében

A naplóírás segít kitisztítani az elmédet azzal, hogy leírva könnyebben el tudod engedni a gondolataidat, fel tudod ismerni a benned lévő érzelmeket. Ezáltal a jelen pillanatba kerülsz és tudatosabb leszel. Megtanulhatod felismerni az érzelmeidet, amiktől így el tudsz különülni, azok már nem irányítanak téged.

Tudatossággal jobb döntéseket hozhatsz, megoldhatod a szituációkat úgy, hogy az neked is jó legyen és a benne lévő többi embernek sem okozol közben fájdalmat vagy problémát. Lecsökken a dráma, a szenvedés az életedben. Megjelenik helyettük az elégedettség és a boldogság.

Cselekedj!

Ne csak olvasd az ítt leírtakat, hanem próbáld ki most rögtön! Ez csak így fog működni. Változás az életedben akkor következik be, ha Te változtatsz, ha Te lépsz valami új irányába.