Együtt – Fantasy sárkány illusztráció

Együtt - Fantasy sárkány illusztráció

Ezen a fantasy képen egy zöld sárkány és egy vörös hajú nő ül egymás mellett egy vár romjainak lépcsőjén. A nő egy könyvet tart a kezében és a sárkánynak dől. Mindketten a távolba révednek. A lépcsőn túl látni az alattuk elterülő világot. Kik ők és hogy tud egy nő és egy sárkány ilyen békében ülni egymás mellett? A barátság egy rejtélyes dolog, néha akkor is feltűnik, amikor nem is számítanánk rá.

Hogy készült a vonalrajz?

Együtt - vonalrajzA vázlatot hosszas készülődés előzte meg. A kezdeti ötletem valójában teljesen más volt, mint amilyen végül maga a kép lett. Egy nőt szerettem volna rajzolni, aki egy állat szobornak dől és így pihen a mezőn. Két egymáshoz hasonló szobrot terveztem, köztük egy szökőkút lett volna.

Több kisebb vázlatot is készítettem papíron, hogy megtaláljam a legjobb kompozíciót. Az ötletem menet közben megváltozott, a nő immár egy torony lépcsőjének tetején ült. Egy szobor volt és a bal oldalon látható volt a torony fala. A jobb oldalon rá lehetett látni a lenti földre. Ennél az elképzelésnél maradtam, ezt rajzoltam meg végül.

Azelőtt nem rajzoltam még sárkányt, így meg kellett, hogy értsem milyen egy sárkány anatómiája és hogyan “működik”. Végeztem egy gyors kutatást, hogy milyen fajta sárkányokat tartunk számon és melyik-hogy néz ki különböző beállításokban. Több sárkány vázlatot is készítettem és csak utána kezdtem el megrajzolni a tényleges képet.

A vázlatot nagyon halványan vittem fel a papírra, hogy bármikor tudjak rajta módosítani. Miután elégedett voltam a vázlattal kiradíroztam a felesleges vonalakat és megerősítettem a fontosabbakat. Végül aláírtam a rajzot, ami utána ment is a szkennerbe.

Egy fantasy rajz megfestésének lépései

Együtt - festés folyamataMivel a vonalrajzot papírra készítettem, így a rajzot a színezés előtt be kellett, hogy szkenneljem a gépembe. A szkennelésnél 300 dpi-s felbontást használtam, ami azért kell, hogy nagy és részletes képet kapjunk, amit később bármikor ki lehet majd jó minőségben nyomtatni. Szkennelés után megtisztítottam az immár digitális rajzot a szöszmöszöktől, fekete pöttyöktől és más koszoktól. Előkészítettem a képet a festéshez. A hátteret igyekeztem szinte teljesen fehérré varázsolni, míg a vonalakat sötétebbre állítottam. Végül elmentettem az egészet.

A vonalrajzból megtartottam egy külön példányt, és készítettem egy másolatot, ezt kezdtem el kiszínezni. A papír textúrája még mindig látható volt a képen – ez nekem nem tetszett -, így még világosítottam a vonalrajzon. Több vonal el is tűnt így, de ez nem volt gond, mivel a vonalrajzot csak iránymutatóként használtam. A vonalak a végén teljesen el fognak tűnni.

A zöld sárkány feje

A vonalrajz (multiply-ra van állítva a réteg) alá létrehoztam egy új réteget és felvittem rá az alap színeket. Először az eget és a háttérben elfekvő tájat festettem meg majd fényeket és lágy árnyékokat adtam a sárkánynak, a lánynak és végül a toronynak is.

Miután az alap színek, fények és árnyékok a helyükre kerültek nekiláttam a festmény kirészletezésének. Ez azt jelenti, hogy felhőket festettem, letisztítottam a vonalakat (gyakorlatilag kiszedtem őket), néhol az éleket megerősítettem és jobban kiemeltem őket. Mindez már új rétegeken történt, a vonalrajz rétege felett.

Vörös hajú fantasy nő

Valamiért nem tetszett a bal oldalon a fal, így azt leszedtem teljesen. Ezen kívül még változtattam pár dolgon: a fal leszedésével megváltozott a kép kompozíciója, túl sok hely lett a sárkány körül. Hogy ezt kiigazítsam, ráközelítettem a képre, ami azt jelenti, hogy mindent átméreteztem egészen addig, amíg jónak nem találtam az elrendezést.

Miután elégedett lettem a változtatásokkal a nő megfestésére koncentráltam, jobban kidolgoztam az arcát. Még e közben is azért vissz-vissza tértem a sárkányhoz és itt-ott belejavítottam. Utolsó lépésként egy kevés fényt vittem fel azokra a területekre, ahol a sárkány bőre az éggel találkozott, valamint a nő ruháján is érzékeltettem az ég tükröződését.