Mit tegyünk, ha elakadtunk egy feladattal és nincs erőnk nekilátni?

Előfordulnak olyan szakaszok az életünkben, amikor egyszerűen nem megy semmi. Nincs kedvünk nekilátni a munkáknak és az előttünk tornyosuló feladatoknak. Munkahelyünkön ilyenkor nincs mit tenni, dolgoznunk kell, de mi a helyzet, ha saját vállalkozásod van és Te vagy önmagad főnöke? Ilyenkor bizony kihívást jelent rávenni magunkat a munkára.

Ez az otthoni munkavégzés egyik hátulütője: nincs aki számon kérjen és rugdosson, hogy ugyan már dolgozzál. Saját magadnak kell ezt megtenni. Amikor nincs kedved semmihez, akkor meg valljuk be nagyon könnyű azt mondani, hogy akkor most inkább nézek valami filmet vagy készítek ebédet és majd utána nekilátok a feladatoknak. Ebéd után viszont találsz új kifogást, valamilyen egyéb házimunkát, ami fontosabbnak tűnik, mint a munka elvégzése.

Napok telhetnek el úgy, hogy nem jutsz előrébb. Én is jártam már így többször. Minél tovább halogatod a feladatot, annál nehezebb lesz nekilátni, nem beszélve arról, hogy elveszed az időt és az energiát, amit mondjuk a kreatív projektjeidbe fektethetnél. Sokszor voltam úgy, hogy egy adott munkát halogattam és elment a kedvem az alkotástól is, pedig ötletem az volt bőven: egy új festmény vagy épp egy videó formájában. Este meg jött az elégedetlenség érzése, ami elvette a jókedvemet is.

Az elakadás oka

Az elakadás hátterében több dolog is állhat. Egyrészt lehet olyan feladattal találtad szembe magad, aminek a megoldása még nem tisztázott, olyan újdonság, ami esetleg különböző félelmeket kelt benned. Ez lehet tudatosul, de az is lehet, hogy eszedbe sem jut, hogy bizony egy félelem van az elakadás hátterében.

Például lehet, hogy több ügyfélre van szükséged a vállalkozásod működtetéséhez és a korábbi módszereid már nem bizonyulnak hatásosnak. Nincs más választásod, új megoldásokat kell keresned. Eldöntöd, hogy hirdetést adsz fel, viszont ez azt jelenti, hogy idegen vizekre kell evezned. Ki kell lépned a komfortzónádból. A kérdések (és az aggódás) meg jönnek: elfogadják a hirdetésem? Minden adatot jól adtam meg? Visszajön a hirdetésre szánt pénz? Be fog válni? Mi lesz, ha nem??

Amíg nem gondolod végig, hogy mi is áll az elakadásod mögött, addig csak azt fogod észrevenni, hogy halogatsz dolgokat és egyre kedvetlenebb leszel. Ha észreveszed, hogy halogatsz valamit, akkor minél előbb tedd fel magadnak a kérdést: “Miért halogatom ezt a feladatot? Mi kellene, ahhoz, hogy megcsináljam és túl legyek rajta?”

A kérdés megválaszolásával fény derülhet a halogatás valódi okára, amivel így már szembe tudsz nézni. Amíg ismeretlen dolog elől menekülsz, addig kevés az esély, hogy ténylegesen nekiláss a feladatnak. Viszont! Amint szembenézel vele, kiderül, hogy mik a problémák, a kérdések, a félelmeid az adott feladattal kapcsolatban. Ekkor már jó irányba haladsz. A megoldás felén már túljutottál azzal, hogy beazonosítottad a problémákat. Minél több probléma vagy félelem merül fel egy dologgal kapcsolatban, annál erősebben szoktuk halogatni az ügyet. Gondolom Te is megfigyelted már ezt.

A megoldás tehát: vegyél nagy levegőt és nézz szembe a feladattal! Mi kellene ahhoz, hogy megoldd a feladatot? Mi tart most vissza?

Életmódból fakadó nehezítő körülmények

A halogatás kiegészülhet más életmódból fakadó problémákkal is, amik eredménye képpen lehet még jobban elakadsz és egészen furcsa, nyomasztó gondolataid támadhatnak. Amikor a napokban pont előjött egy ilyen feladat az én vállalkozásomban is, nálam a probléma egész más oldalról kúszott be az életembe. Kilátástalannak éreztem az életemet. Magába zárt az a gondolat, hogy nem tudom mivel szeretnék foglalkozni, hogy mást szeretnék, mint amivel most foglalkozok. Viszont nem válthatok, mert akkor miből élek meg? Hogy találok rá életem céljára és váltok két hónap alatt más karrierre, amiből meg is tudok élni? Ezek a gondolatok teljesen megbénítottak miközben elterelték a figyelmemet a valódi problémáról: az előttem álló feladatról és hogy valójában miért halogatom azt.

Itt jön be a lényeg, az életmódból adódó egyéb nehezítő tényezők. Az elmúlt két hétben bizony kevés aktív mozgást végeztem. A rossz gondolatoknak, a stressznek esélyük sem volt elhagyni a testemet, mivel nem teremtettem meg rá a lehetőséget. Pont az ellenkezője: a nem mozgással bezártam a negatív gondolataimat a testembe. Magamhoz láncoltam ezeket a gondolatokat. Ezeknek a gondolatoknak a szülője maga a halogatott feladat volt. Mivel menekülési kiutat kerestem a tudatalattimban a helyett, hogy szembe néztem volna a feladat által bennem keltett félelmeknek. Amiből volt bizony több is.

Fáradtságot, kimerültséget és teljes energia hiányt éreztem. Nem volt erőm nekilátni a feladatoknak és nem értettem miért. A megoldást egy kiadó testmozgás hozta meg. Aktív testmozgásra kell gondolni, egyszerű séta nem elegendő. Meg kell dolgoztatni a testünket, hogy kimenjen belőle a feszültség. (Érdekesség képpen megjegyezném, hogy a nap közbeni kínzó gondolatok ellenére szinte teljesen gondolat mentesen tudtam meditálni.)

Amikor azt veszed észre, hogy különböző gondolatok kínoznak és sehogy sem akarnak távozni, akkor a mozgás a megoldás. Az aktív mozgással egyszerűen kidolgozod a stresszt a testedből. Kilököd a rossz energiákat és feltöltődsz friss, új energiával.

A kiadós mozgás után immár feltöltődve, könnyebb lesz kezelni a halogatott feladatot is. Lesz erőd feltenni a kérdéseket, szembenézni a problémákkal és lépésről lépésre megoldani, áthidalni őket, mire a végén azt veszed észre, hogy meg is oldottad a feladatot.

Az egyensúly az életed egészében fontos szerepet játszik: mozogj is, dolgozz is, kapcsolódj ki és pihenj is többek közt. Amennyiben nincs meg az egyensúly az életedben, akkor nagy valószínűséggel találod magad különféle problémás helyzetekben, mint amilyen ez az elakadásos szituáció is. Saját esetemben a mozgás és a tudatosság hiánya (nem tudtam, hogy milyen félelmek bújtak meg az intézendő feladat mögött) okozta a problémát. Nálad lehet, hogy más kombináció lépett fel. Lásd tisztán, hogy hol nincs egyensúly az életedben és korrigáld a helyzetet, így lesz erőd és tovább fogsz tudni jutni az elakadáson!

A megoldás lépései

Összefoglalva, ha elakadtál egy feladattal és csak halogatod azt, miközben a gondolataid különböző világvége szituációkba repítenek, akkor:

  1. Szabadulj meg a gondolatoktól és a stressztől például aktív mozgással! (Állítsd helyre az egyensúlyt az életedben!)
  2. Térj vissza feladathoz és nézz szembe vele!
  3. Tedd fel a kérdéseket: Miért halogatom ezt a feladatot? Mi kellene, ahhoz, hogy megcsináljam és túl legyek rajta?
  4. Lépésről lépésre haladva oldd meg vagy lépj túl a kapcsolódó problémákon, félelmeken
  5. Végezd el a feladatot :)

Igazából, ha már szembenéztél a felmerülő problémákkal és félelmekkel, akkor magát a feladatot elvégezni már nem lesz olyan nagy dolog. Többnyire a problémát az ismeretlentől való félelem okozza. Hogy hiányoznak ismeretek, nincs még elég tapasztalatod az adott területen stb. Az ezekkel a félelmekkel való szembesülés magában hordozza a megoldást is. Amikor már tudod, hogy ezektől tartasz, már nem fogsz annyira félni tőlük és tudsz tenni a továbblépésért.

Amikor halogatáson kapod magad, a legjobb, amit tehetsz, ha minél előbb megszabadulsz tőle. Nem éri meg, hogy elpazarold az energiád. Az energiád fektesd inkább egy kreatív dologba, ami nem elnyeli, hanem ellenkezőleg, még jobban feltölti a rendszered energiával. Készíts valamit! Próbálj ki egy új hobbit. Rajzolj, írj vagy ülj le könyvet olvasni. Fektesd magadba a felszabadult időt és energiát! Többet érsz majd vele.